könyvelőiroda Székesfehérvár | Deák Ferenc u. 39. fsz.2. |
Könyvelőiroda telefonszáma

Aktualitások

2013 évi változások

 

Kisválallati adó   KIVA
Azok a vállalkozások választhatják, amelyeknél a létszám az adóévet megelőző évben 25 fő alatt volt, az árbevétel pedig nem haladta meg az 500 millió Ft-ot.
Az adó mértéke 16 %.
Alapja a cég pénzügyi vagyonának változása, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel. Az adó alapját a kihelyezett pénzeszközök növelik, a kívülről bevont pénzeszközök csökkentik.
 Egyszerűbben: az adó alapja az év eleji nyitó pénzkészlet és a záró pénzkészlet különbsége. Ha pénzt kap a cég (banki kölcsön, tagi kölcsön ) az csökkenti az adó alapját, a kölcsön visszafizetése, törlesztése növeli. Az adóalapot növelni kell a bér és járulékainak költségével.Az adó alap nem lehet kisebb mint a személyi jellegű ráfordítás !A KIVA megfizetésével mentesül a vállalkozás a társasági adó ( ez a nyereség 10 % -a,) a Szociális hozzájárulási adó ( bruttó bér 27 %) és a szakképzési hozzájárulás  (  bruttó bér 1,5 %-a ) megfizetése alól.Annak ajánlott, akinek magas a bérköltsége és alacsony a nyeresége. Valamint nem kap támogatást, kedvező beruházás esetén.A bevallást havonta vagy negyedévente kell bevallani, szigorú elszámolást igényel.December 20-ig be kell jelenteni, ha a vállalkozás ezt választja.
 
Készpénzfizetés korlátozása
 
2013 jan.1-től a vállalkozások havonta egy szerződés alapján max. 1,5 millió Ft-ot fizethetnek ki készpénzben. Az értékhatárt havonta és szerződésenként kell vizsgálni.
Ha ugyanattól a cégtől havonta több alkalommal vásárol a társaság, az összeg összeadódik.
A bírság a 1,5 millió fölött kifizetett összeg 20 %-a
 
Pénzforgalmi szemléletű ÁFA
 
A lehetőség lényege röviden és egyszerűen, hogy akkor állítjuk be a bevallásban a kiadott és a befogadott számlákat, ha azok kifizetésre kerültek.
Ha ezt választja egy társaság, akkor a számlára kötelező ráírni hogy pénzforgalmi szemlélétű módszert alkalmaz.
Az választhatja akinek az adó nélküli bevétele nem haladja meg a 125 millió Ft-ot.
Annak ajánlott, aki az értékesítésében hosszabb fizetési határidőt ad meg, vagy a partner rendszeresen késve fizet, viszont a bejövő számlák ki vannak fizetve. Számolni kell azzal, hogy külön nyilvántartást igényel.
 
Szociális hozzájárulás adókedvezmények
 
Munkahelyvédelmi akcióterv keretében a 25 év alatti munkavállalók esetén 27 % helyett 14,5 % a szociális hozzájárulási adó ( szocho )max 100 ezr Ft bruttó bérig.
Ha pályakezdőről van szó, akkor a kedvezmény az első két évben 27 %. Az ő esetükben a szakképzési hozzájárulás alól is mentesül a vállalkozás.
55 év feletti munkavállaló foglalkoztatása esetén a bruttó bér 14,5% a kedvezmény
Nem szakképzett munkavállaló alkalmazása esetén FEOR -08  91-92-93 . főcsoprtba tartoznak ( takarító, portás, parkolóőr, konyhai kisegítő, rakodó, futár, stb ) az igénybevehető kedvezmény 14,5 %. Kizárólag ebben a munkakörben lehet foglalkoztatni, és csak úgy ha a hónap minden napján ez volt a foglalkozása.
Tartósan álláskeresők alkalmazása ( 9 hónaptól legalább 6 hónapig álláskereső volt )esetén három évig vehető igénybe kedvezmény. Az első két évben 27 % ( gyakorlatilag nem kell szochot fizetni ) a harmadik évben a kedvezmény 14,5 %
GYES/GYEG-ről visszatérő után az első két évben nem kell a 27 % szocho-t fizetni, a harmadik évben a kedvezmény 14,5 %
Mindegyik esetben Max. bruttó  100 ezer Ft után.

 

Vissza

Ajánlatkérés

könyvelési díjra

Amennyiben online szeretne ajánlatot kérni a Szignetta könyvelő iroda részéről könyvelésre, egy rövid űrlap kitöltésével ezt azonnal megteheti.

Ajánlatkérés könyvelő iroda szolgáltatásra

 

Új céget alapít?

Cégalapítás menete
Először válasszon könyvelőirodát, aki segítségül lesz Önnek abban, hogy minél gazdaságosabban működtesse cégét., segít megtalálni a megfelelő cégformát vállalkozásának.

Vállaljuk új cég alapítását konzultációval, teljes ügyintézéssel!

Új ügyfeleknek akció !!!!

Amennyiben a Szignetta könyvelő iroda könyvelési szolgáltatásait választja, az első havi könyvelési díjat elengedjük

*A feltételekről érdeklődjön a könyvelő iroda elérhetőségein!

 

Bérkalkulátor

A bérkalkulátor a mindenkori jogszabályok alapján a nettó bér, illetve a bruttó bér kiszámítására szolgál.

Bérkalkulátor

 

 

Elérhetőségek

Telefon: 22/501-557
Fax: 22/501-559
E-mail: info@szignetta.hu
Székesfehérvár, Deák Ferenc u. 39. fsz.2.
Szignetta könyvelőiroda Székesfehérvár, Budapest
könyvelőiroda
Székesfehérvár
Budapest V.