könyvelőiroda Székesfehérvár | Deák Ferenc u. 39. fsz.2. |
Könyvelőiroda telefonszáma

Aktualitások

Fontosabb változások 2017 évre

SZJA

Átírták a Cafeteriát :   Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett    - 34,51 % - évente százezer Ft-ot kaphatnak készpénzben, ezen felül további 350 ezer Ft-ot utalhat SZÉP kártyára a munkáltató. Szálláshely alszámlára 225 ezer Ft, vendéglátás alszámlára 150 ezer Ft, szabadidős alszámlára 75 eFt.

Új adómentes juttatás lesz a jelenleg is meglévő lakáscélú támogatás, sport és kultúra belépő mellett a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás. Hogy milyen típusú egészségügyi ellátások nyújthatók adómentesen, azt később határozza meg az illetékes miniszter. Ezzel együtt kikerül a béren kívüli juttatások köréből az önkéntes egészségpénztári támogatás,a helyi bérlet, iskolakezdési támogatás , Erzsébet utalvány  és  a jelenlegi 34,51 % helyett 49,98 %-kal  fog adózni.

A NAV vizsgálni fogja a cégeknél a tendenciózus bárcsökkenést, vagyis a munkáltatók nem fogják-e csökkenteni    100 ezer Ft-tal a fizetést, hogy a 100 ezer Ft-os kedvezményes juttatást  a bérből vegyék el.

Kisgyermekes családok esetében az óvodai térítési díjat a munkáltató kifizetheti és erre semmi adóteher nincs .

Kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezr Ft-tal 15 eFt-ra nő 2017 évben.

Munkába járás költségtérítése 9 Ft-ról 15 Ft-ra fog változni, abban az esetben, ha a lakóhely és a munkahely közigazgatásilag eltérő helyen van, illetve a munkába járás helyi járattal nem oldható meg.

ÁFA

Csökkennek az ÁFA adókulcsok

Baromfihús, friss tej, tojás ÁFA kulcsa 5 % lesz az idei 27 % helyett

Éttermi szolgáltatás és az internet ÁFA kulcsa 18 %-ra csökken. Az éttermi szolgáltatás 2018 évben tovább csökken, 5 %-ra.

2017 január 1-től a belföldi adóalanyok részére kibocsátott számlán szerepeltetni kell a vevő adószámát, ha az áthárított Áfa a 100 eFt-ot eléri vagy meghaladja. Ez az értékhatár a jelenleg hatályos  szabályok  értelmében 1 millió Ft. Az átmeneti rendelkezések szerint már az új rendelkezés vonatkozik azokra a számlákra is, amelyet 2016 évben bocsátottak ki, 2017 évi teljesítéssel.

A jelenlegi jogszabály szerint a 1 millió Ft Áfa tartalommal rendelkező számlákról  részletes összesítő jelentést kellett készíteni, az ÁFA bevallás részeként. 

2017 július  1-től ez az értékhatár 100 ezr Ft ( !) Kibocsátott számlák esetében számlánként, míg befogadott számlák esetében számlánként és szállító partnerként összevontan kell teljesíteni.

( ha  pl egy szállítótól egy bevallási időszakban 10 db számlát kapunk, ami egyenként 10 eFt Áfa-t tartalmaz, összevontan szerepeltetni kell a jelentésben. )

A számlázó programmal kiállított számlák esetén nem az Áfa bevallás keretében, hanem egy elektronikus adatszolgáltatás formájában ( az erről szóló rendelet még nem került kihirdetésre ),

a kézi számlázás esetén az adóbevallásban kell továbbra is teljesíteni az adatszolgáltatást

Jövedéki adó

Dohánytermékek esetében három lépcsőben 29 %-kal kell emelni a jövedéki adót, uniós előírásoknak megfelelően. 2017 évtől az e-cigaretta is bekerül a jövedéki adó hatálya alá.

Üzemanyagok esetében, ha a kőolaj világpiaci ára az 50 dolláros küszöbérték alá esik, akkor automatikusan emelkedik a a gázolaj közterhe 10 Ft-tal a benziné 5 Ft-tal.

A magyar Google -adó

A reklámadó hatálybalépésével nem tudtak a cégek eleget tenni a törvény által előírt kötelezettségüknek pl a Google esetében, mert nem lehetett nyilatkozatot kapni tőlük.

A törvény kikényszeríti a reklámadó kötelezettség teljesítését . Ha a reklám közzétevő nem teljesíti a a reklám megrendelője felé irányuló nyilatkozattételi kötelezettségét és nem található meg a reklámadó-kötelezettségüket rendben teljesítőkről szóló nyilvántartásban. akkor az állam felhívja a nyilatkozat pótlására, ha a felhívásnak nem tesz eleget mulasztási bírsággal sújtható

Automatikus pótlékmentes részletfizetés

Legfeljebb 200 ezer Ft adótartozással bíró magánszemélynek elegendő egy kérelmet benyújtani és automatikusan, pótlékmentesen részletekben fizetheti az adótartozását. A kérelemben jelölni kell hogy hány havi részletet szeretne.

KATA esetében az adóalanyiság megszűnéséig még be nem folyt bevétel is bevételnek számít .

Kiegészítő tevékenységet folytató adózó mentesül a tételes adófizetési kötelezettség alól arra az időszakra, amikor keresőképtelen.

KIVA

A korábbi pénzforgalmi szemlélet helyett várhatóan több tételt kell figyelembe venni. A számítás összetettebbé válik. A létszámkorlát 25 főről 50 főre emelkedik.

Az adóelőleg összege 

  • a) az adóelőleg-megállapítási időszakban az adóalany által fizetendő, Tbj. szerint járulékalapot képező összes jövedelem, csökkentve a kedvezményezett foglalkoztatott után érvényesíthető kedvezménnyel, és
  • b) az adóelőleg-megállapítási időszakban jóváhagyott fizetendő osztalék, csökkentve az adóelőleg-megállapítási időszakban bevételként elszámolt osztalék összegével 
  • együttes összegének a 16 százaléka. 

 

 

 

Vissza

Ajánlatkérés

könyvelési díjra

Amennyiben online szeretne ajánlatot kérni a Szignetta könyvelő iroda részéről könyvelésre, egy rövid űrlap kitöltésével ezt azonnal megteheti.

Ajánlatkérés könyvelő iroda szolgáltatásra

 

Új céget alapít?

Cégalapítás menete
Először válasszon könyvelőirodát, aki segítségül lesz Önnek abban, hogy minél gazdaságosabban működtesse cégét., segít megtalálni a megfelelő cégformát vállalkozásának.

Vállaljuk új cég alapítását konzultációval, teljes ügyintézéssel!

Új ügyfeleknek akció !!!!

Amennyiben a Szignetta könyvelő iroda könyvelési szolgáltatásait választja, az első havi könyvelési díjat elengedjük

*A feltételekről érdeklődjön a könyvelő iroda elérhetőségein!

 

Bérkalkulátor

A bérkalkulátor a mindenkori jogszabályok alapján a nettó bér, illetve a bruttó bér kiszámítására szolgál.

Bérkalkulátor

 

 

Elérhetőségek

Telefon: 22/501-557
Fax: 22/501-559
E-mail: info@szignetta.hu
Székesfehérvár, Deák Ferenc u. 39. fsz.2.
Szignetta könyvelőiroda Székesfehérvár, Budapest
könyvelőiroda
Székesfehérvár
Budapest V.